Na oslavy osvobození města Plzně americkou armádou nás pozval náš kamarád a místní rodák Pavel „Drak“ Daněk. Provedl všechnu organizační práci, dohody s Magistrátem, domluvil s Policií příjezd kolony a zablokování křížovatek, pořadatelskou službu a ozvučení na místě, a to ve své osobní režii. Klub se na akci podílel vyjma účasti našich úžasných aut ještě příspěvkem na kapelu a mažoretky.Ráno měla skupina jedoucí od Prahy spicha na odpočívadle v Rudné u hotelu Atol. Dorazil jsem tam mezi prvními a poté co ostatní načerpali pohonné hmoty jsme se sjeli a obstojně se pokecalo, však jsme se s mnohými neviděli celou zimu. Na výlet s námi razila také spousta nováčků, a jelikož se akce skvěle vydařila, určitě nelitovali, že se do klubu přidali. Před devátou jsme naskákali do Mustangů a kolona vyjela na dálnici směrem na Plzeň. Po cestě se k nám připojovali ještě další klubáci, kteří čekali na nájezdech.

O humornou vsuvku se pokusili celníci poté, kdy mě coby vůdce mocné kolony Mustangů chtěli pod sjezdem z dálnice u Plzně zastavit 🙂 Inu zpomalil jsem a brzdil co to šlo, ale jak jsem se blížil, viděl jsem jen zvětšující se bělmo v očích plných hrůzy obou příslušníků s plácačkami, neboť mě kolona téměř jako jeden muž následovala a celý sjezd z dálnice se tím zablokoval 🙂 Ještě než se mi podařilo úplně zastavit, mávli jen rukou a sdělil „Jeďte! Pokračujte!“ Zahvízdal jsem jim na pozdrav pneumatikami a pokračoval v čele našeho výjezdu až na parkoviště u Tesca, kde jsme měli rande se všemi ostatními klubáky, kteří s námi mířili na plzeňské náměstí Republiky.

Skupina sílila a setkání členů po delší době bylo beze zbytku radostné. Času bylo dosti, takže se poštelovalo i pár veteánů. Dorazil Pavel Daněk a vozidla Policie, provedly se dohody, obeznámení řidičů s průběhem příjezdu na náměstí a před jedenáctou se šlo na věc. Seřadili jsme se podle generací od veteránů po ty nejmladší kousky a za doprovodu Policie zavřenými křižovatkami za hvízdání kol dojeli až na náměstí. Zde jsme zaimprovizovali a na Pavlovo doporučení nechali běžet motory, abysme ve smluvený okamžik šlápli Mustangům na krk. Vážení takový hukot jsem ještě neviděl na žádné akci, a to jsem jich s vámi objel přes 70. Bylo to monstrózní! Seběhlo se k nám celé náměstí a jak auta začala vypínat motory, lidé se ihned vrhli na auta, začali fotit a vyptávat se majitelů. Pro členy pak byl vyhlášen volný program, někteří šli na oběd, jiné debatovali u aut nebo se občerstvovali v desítkách stánků, které byly kolem pódia rozesety.

V jednu hodinu jsme s Filipem za drobné nervozity vystoupali na pódium vedeni neohroženým Pavlem a překladatelkou. Pozdravili jsme návštěvníky, poděkovali partnerům akce a městu. Slova se pak ujal Filip a obeznámil přihlížející s tím, co jsou Fordy Mustang vlastně zač, vysvětlil pár mýtů a upozornil na zajímavosti které stojí na čtyřech kolech vedle pódia. Po nás nastoupila kapela Karla Kopejtka a hráli skvělý rock jak se sluší a patří. Mažoretky pak potvrdily, že jsou velmi šikovné a byly perfektním doplňkem. Následně Filip s překladatelkou obešel několik našich veteránů a davu diváků popisoval jejich odlišnosti. Celou tu dobu Jirka v klubovém stanu rozdával nováčkům klubové předměty a prodával trička a jiné zboží přihlížejícím, aby si i klubová kasa přišla trochu na své. Návštěvníci akce pak v divácké anketě hodnotili nejhezčí Fordy Mustang: na 3. místě se umístila Jana 05 s jejím GT, na 2. místě byla GT500 Eleanor a na 1. místě černý Fastback Bullitt 68 – oba majitele vyzýváme aby se k nám neprodleně přidali, děkujeme 🙂

Dvě hodiny utekly jako voda a najednou vidíme Pavla jak se loučí s diváky a děkuje. Rychle jsme tak vyrazili s překvapením na pódium a jménem klubu jsme Pavlovi jako výraz díků za famózní akci veřejně předali model Fordu Mustang GT500 2007 po kterém tak touží a na kterého už nějaký ten pátek šetří.

Ve tři hodiny jsme se začali řadit k odjezdu, já jsem v rychlosti oběhl klubáky kteří byli poblíž, obkroužili náměstí a skupina pak pokračovala dle Pavlova výtečného plánu na další zastávku. Mě již bohužel pracovní povinnosti nedovolily jet dál, předal jsem Bobanovi dohled nad akcí a vyrazil ku Praze.

Pavle „Draku“ Daňku, jsi frajer! Děkujeme za jednu z nejhezčích akcí, které pro náš klub kdy kdo zorganizoval. Těším se zase někdy brzy naviděnou.

Honza Orna

Poté, co jsme s velkou slávou opustili plzeňské Náměstí Republiky, pohodovou jízdou v koloně jsme se přesunuli do Plas. Zde jsme měli asi hodinu a půl času na individuální relax. Někteří volný čas trávili procházkou po břehu říčky Střela, někteří doplnili chybějící kalorie v restauraci či cukrárně. Ti nejodvážnější se rozhodli strávit hodinku v akusticky skvělé kapli Plaského kláštera poslechem koncertu na bicí nástroje.

V 17 hodin jsme opět rozdováděli své Mustangy a pokračovali jsme spanilou jízdou do cíle sobotní cesty – do města Zruč-Senec. Ti, kteří se rozhodli zde přespat, se ubytovali ve velice pěkném Sporthotelu Zruč a potom jsme se všichni přesunuli do restaurace U Durdíků, kde se konala, i na naši počest, hudební show kapely pana Karla Kopejtka. Své vystoupení nám zde opět předvedly šikovné mažoretky. Režii celého večera měl ve svých rukách opět „Drak Pavel ze z Plzně“ a připravil všem zúčastněným nezapomenutelný večer plný jídla, zpěvu, tance a legrace. Okolo půlnoci jsme se rozešli na bydlení, abychom ráno byli schopni zvládnou stáda stovek koní pod kapotou našich miláčků.

Po snídani jsme ještě někteří ve skupinkách navštívili místní muzeum vojenské a letecké techniky a zašli si na zmrzlinu a cukrovou vatu na místní pouť. Po kávičce u pana Daňka jsme definitivně opustili kouzelné městečko Zruč-Senec.

Závěrem chci zopakovat, že největší dík za uskutečnění a průběh akce náleží panu Pavlu Daňkovi, předsedovi MRC Honzovi Ornovi, Frantovi Havířovi a dalším desítkám dobrovolníků, kteří se zasloužili o bezproblémový průběh celé organizačně velmi náročné akce. Děkujeme a těšíme se na příští společné akce.

Bohumil Kaláb

 

 

 

 

 

 

 

Fotky na doplnění od Alexeye Stupenkova
Fotky na doplnění od Jany Mrhalové
Fotky na doplnění od Míly Hrabaně
Fotky na doplnění od Viktora
Fotky na doplnění od Davida Pražáka
Fotky na doplnění na serveru iDNES.cz
Fotky na doplnění od Richarda Poláka
Video z našeho příjezdu od JerrysekCZ

Update: Druhá část naší akce se dočkala poděkování ze strany komise školské, kulturní a pro životní prostředí. My také děkujeme za krásné přijetí a těšíme se na další podobné setkání.